Web-böngészők színhelyessége

 

Sokan találkoztatok azzal a problémával, hogy böngészés közben a képek színei extrém telítettek vagy nagyon más árnyalatúak, mint ami a szemnek kellemes.
Ez azért van, mert régen a böngészők nagy része egyáltalán nem foglalkozott a képfájlokban lévő (vagy éppen nem lévő) színprofilokkal.

2017-18-ra szerencsére a helyzet megváltozott és a böngészők, tabletek, telefonok böngészői már színhelyesen jelenítik meg a képeket. Jelenleg az egyetlen kivétel ez alól maga az Android operációs rendszer (az ezeken futtatott Safari vagy Chrome böngészők helyesen kezelik a színprofilokat).

 

Amennyiben FireFox böngészőt használsz, ott sajnos manuálisan kell két beállítást átállítani, hogy a színprofilt nem tartalmazó képeket az alap sRGB profil szerint kezelje, valamint a V4-es szabványú színprofilokat is használja. Itt tudjátok átállítani:

A böngésző címsorába írjátok be: about:config, majd enter (ha először járunk itt, akkor egy figyelmeztető ablak ugrik fel, hogy biztosan szeretnénk e a beállítások között turkálni - ez ugyanis veszélyes és könnyen teljesen elállíthatunk vele fontos alapbeállításokat):
- A kismillió beállítási név felett egy kereső található, ide írjuk be, hogy gfx;
- Az egyik, amit ki kell keresnünk, az a gfx.color_management.enablev4, ezt az alap false beállításról true-ra kell raknunk;
- A másik pedig a gfx.color_management.mode, ezt az alap 2-esről 1-esre kell átállítani.
- Amennyiben manuális szeretnénk megadni monitorunk kalibrációs színprofilját, azt a gfx.color_management.display_profile-nál megtehetjük, de a böngésző alap esetben felismeri az operációs rendszernél megadott monitor-profilt.

 

Annak kiszűrése, hogy jelen böngésződ színhelyesen jeleníti e meg a képeket, egy rövid tesztet is mutatunk.

Ha az alábbi képek mind ugyanúgy jelennek meg, akkor sajnos a böngésződ NEM támogatja a színprofilok használatát.
Amennyiben a "Speciális színprofillal" kép teljesen más színekben tündököl - zöldes, lilás-rózsaszínben -, akkor az éppen használt böngésződ helyesen jeleníti meg a képeket. (Mindhárom kép bitre pontosan megegyezik, egyedül a színprofil részben térnek el egymástól.)

(* Itt jegyeznénk meg, hogy külföldön és idehaza is, nagyon sok olyan fotóbolt létezik, melynek rendszere nem támogatja az sRGB-től eltérő színprofillal rendelkező képfájlokat és mindent sRGB színprofil szerint nyomtatnak. Óvakodjatok az ilyenektől!
Kíváncsibbak - ha legközelebb fotót hívatnak elő eddigi fotóüzletükben -, utolsó képünket belerakva a többi kép közé könnyedén kideríthetik....)

 

Színprofil nélküli kép

 

sRGB színprofillal

 

Speciális színprofillal